dimarts, 25 de novembre del 2014

Fitxa de disseny - Activitat 4

a) TÍTOL
Aprenem les taules de multiplicar?
b) AGENTS PERSONALS I TECNOLOGIA MEDIADORA
Ø Aprenents: alumnat de 4t de primària d’un Col·legi d’Educació Infantil i Primària.
Ø Mediador: el mestre de l’àrea de matemàtiques i la mestra d’atenció a la diversitat, que fa suport al grup.
Ø Tecnologia mediadora: Internet, ordinadors i plataforma Wikispaces.
c) PROBLEMA DE PARTENÇA
L’alumnat de 4t de primària necessita aprendre les taules de multiplicar per poder assolir l’objectiu de l’àrea que estableix que han de ser capaços de resoldre problemes de la vida quotidiana on s’hagin d’aplicar les operació de multiplicar i dividir.
Segons el model establert per David Jonassen (1997), aquest problema tindria els següents trets característics:
Ø Estructuració: problema ben estructurat perquè posseeix respostes correctes i convergents, l’objectiu és conegut i requereix l’aplicació d’un nombre determinat de conceptes i regles.
Ø Complexitat: problema de complexitat baixa perquè implica un conjunt restringit de factors o variables.
Ø Especificitat de camp: problema bastant situat dins dels procediments de raonament i de càlcul de l’àrea de Matemàtiques.
Ø Tipus de problema: problema algorítmic amb procediments rígids i finits, amb decisions limitades i predictibles.
d) PLANTEJAMENT DEL PROBLEMA
Als alumnes de 4t de primària se’ls plantegen problemes matemàtics en els quals han de realitzar multiplicacions per poder resoldre’ls. Moltes d’aquestes operacions requereixen saber-se les taules de multiplicar per poder resoldre-les de forma ràpida i no haver de recórrer a l’estratègia del recompte.
La multiplicació és un procediment que significa la suma d’un nombre tantes vegades com indica altre nombre i, una vegada s’ha entès això , l’alumne ha de fer un esforç personal de memorització que no sempre resulta motivador. Per tal d’ajudar als alumnes en aquest procés, el mestre de matemàtiques dissenyarà uns materials i emprarà unes estratègies específiques amb les quals tractarà d’incentivar a l’alumne i que aquest, de forma personal, tingui ganes d’aprendre’s les taules de multiplicar i de fer un esforç per aconseguir-ho.
e) ASPECTES CONTEXTUALS
L’activitat es durà a terme a una aula de 25 alumnes de 4t d’educació primària d’un col·legi públic d’educació infantil i primària de la illa d’Eivissa. La forma de treballar al centre és per àrees i el mestre de matemàtiques i la mestra d’atenció a la diversitat seran els responsables de dur a terme aquesta activitat
El centre compta amb una aula d’ordinadors que serà emprada una vegada per setmana perquè, amb l’ajuda de la mestra d’atenció a la diversitat, es farà un desdoblament i es treballaran les taules de multiplicar a partir de jocs multimèdia.
f) CARACTERÍSTIQUES DELS APRENENTS
Ø Cognitives: grup d’alumnes amb ritmes d’aprenentatge diferents tot i que hi ha un grup prou nombrós que destaca per tenir un ritme ràpid. Dins del grup també cal destacar a tres alumnes amb dificultats d’aprenentatge, un d’ells relacionades amb la lecto-escriptura i els altres dos amb un trastorn per TDA-H. Un dels alumnes diagnosticat amb TDA-H està medicat i presenta un desfasament curricular a l’àrea de matemàtiques de més de 2 cursos, raó per la qual està treballant a partir d’un AC significativa. L’objectiu a assolir amb aquest alumne no serà el mateix que amb la resta del grup. També cal destacar a una alumna nova en el grup que té un nivell de coneixements per sota de la resta dels companys/es.
Ø Emocionals: Cal destacar a un alumne en situació de risc psicosocial degut a la problemàtica existent per la separació dels seus pares, a un alumne diagnosticat amb TDA-H que presenta conductes que cal analitzar perquè podrien tractar-se d’ansietat (es rasca molt fins a fer-se ferides), així com a una alumna nova que el curs anterior va patir ansietat (s‘arrancava cabells) per tenir problemes de relació amb els seus companys. La mare d’aquesta alumna està treballant amb ella amb l’ajuda d’una psicòloga i enguany es troba molt integrada dins del grup.
Ø Actitudinals: L’actitud cap a l’aprenentatge és positiva tot i que cal mantenir una coordinació contínua amb les famílies d’alguns alumnes perquè obliden el material o no fan els deures. És un grup molt motivat envers l’aprenentatge però hi ha un grup nombrós d’alumnes que li costa escoltar al mestre quan parla o respectar als companys quan intervenen.
Ø Físiques: Bon estat de salut dels alumnes i no hi ha cap que presenti unes característiques físiques específiques que requereixin una atenció educativa concreta.
g) COMPETÈNCIES I OBJECTIUS ESPECÍFICS
Ø  COMPETÈNCIES:
·   Matemàtica:
- Comprendre l’abast i el límit dels conceptes matemàtics.
- Saber utilitzar les tècniques i els procediments matemàtics bàsics per comptar, operar, mesurar, situar-se a l’espai i organitzar i analitzar dades.
· Tractament de la informació i competència digital:
- Saber utilitzar recursos compartits en una xarxa.
- Manejar programes multimèdia.
- Utilitzar les eines de navegació per Internet com a element essencial per aprendre.
- Mostrar una actitud positiva davant les noves TIC, com una font potencial d’enriquiment personal i social.
- Emprar les TIC de manera ètica, responsable i segura.
· Aprendre a aprendre:
- Ser conscient d’allò que se sap i del que cal aprendre.
- Tenir voluntat per superar els obstacles i per afrontar nous reptes d’aprenentatge.
- Manifestar interès per aprendre.
- Tenir confiança en si mateix i perspectives d’èxit.
- Desenvolupar hàbits d’esforç i responsabilitat en la feina.
- Emprar les estratègies d’aprenentatge i d’estudi de manera cada cop més autònoma.
· Autonomia i iniciativa personal:
- Exercir l’autocrítica i el control emocional.
- Ser conscient de la necessitat de responsabilitat i perseverança i de demorar la necessitat de satisfacció immediata.
- Adquirir confiança en un mateix i autoestima.
- Aprendre dels errors.
- Mantenir la motivació per aconseguir l’èxit.
Ø  OBJECTIUS:
·  Construir les taules multiplicar.
·  Memoritzar les taules de multiplicar.
h) CONTINGUTS
- Les taules de multiplicar de l’1 al 9. (C)
- Construcció de les taules de multiplicar. (P)
- Memorització de les taules de multiplicar. (P)
- Utilització de les eines multimèdia per aprendre’s les taules de multiplicar. (P)
- Col·laboració i ajuda als companys (A).
- Esforç i interès per aprendre’s les taules de multiplicar. (A)
- Responsabilitat en l’ús d’Internet com a eina d’aprenentatge. (A)
- Respecte vers els aprenentatges dels companys. (A)
i) SEQÜÈNCIA D’ACTIVITATS
a) S’explicarà als alumnes la necessitat de que s’aprenguin les taules de multiplicar per poder realitzar les operacions necessàries per resoldre els problemes matemàtics que aniran sorgint al llarg del curs.
b) Cada alumne elaborarà la seva pròpia taula de multiplicar que serà la que emprarà per resoldre qualsevol problema que requereixi multiplicar. Aquestes taules seran les que haurà de memoritzar.
c) Entre tots els alumnes s’inventaran un pareado per a cada taula de multiplicar que servirà per confeccionar el diploma que rebran quan s’hagin aprés alguna d’elles.
d) Amb l’ajuda d’un processador de textos, els alumnes confeccionaran els diplomes amb un dels pareados i una imatge de felicitació. La imatge l’hauran de cercar a Internet, desar-la a l’ordinador i inserir-la al diploma. A cada full del processador de textos hauran de cabre 4 diplomes, per la qual cosa hauran d’inserir una taula de 2x2 que s’ajusti al tamany dels adhesius on s’imprimiran.
e) Els alumnes confeccionaran una taula de doble entrada amb un processadors de textos per recollir les dates en les que cada alumne ha demostrat saber alguna de les taules de multiplicar.
f) Sempre que sigui possible es dedicarà un temps de cadascuna de les sessions de matemàtiques per preguntar les taules de multiplicar. Cada alumne podrà elegir la taula que vol dir i, si ho fa bé, rebrà el seu diploma.
g) Un altre dia per setmana es realitzarà un desdoblament del grup perquè un dels dos grups vagi a l’aula d’ordinadors i realitzi activitats multimèdia que els ajudi a aprendre les taules. Aquestes activitats estaran inserides en la wiki que empra el centre.
j) FONAMENTACIÓ PSICOPEDAGÒGICA
Partint de la concepció constructivista de l’aprenentatge, un dels seus principis bàsics és l’aprenentatge significatiu (Ausubel). Perquè aquest es doni, serà necessari que hi hagi un canvi conceptual en l’alumne com a resultat d’acomodar els nous coneixements als ja existents (Piaget). Per aconseguir-ho tractarem que les activitats siguin:
- Funcionals: saber les taules de multiplicar els permetrà resoldre molts problemes matemàtics de forma més ràpida.
- Contextualitzades: l’aprenentatge es dona en un context d’ús de les matemàtiques com és una escola.
- Actives: serà l’alumne qui aprendrà per si mateix fent un esforç personal per estudiar-les i memoritzar-les a partir d’activitats lúdiques, fent un procés actiu d’elaboració de significats.
- Parteixen de la ZDP (Vigotsky): es parteix dels coneixements previs de l’alumne doncs aquest ja sap resoldre multiplicacions a partir de sumar un mateix nombre un nombre concret de vegades i per tant està preparat per aprendre les taules. A més, ja sap algunes taules de multiplicar més senzilles i aprofitarà algun d’aquests aprenentatges.
- Motivadores: tot i que es tracta d’un aprenentatge memorístic, s’intentarà que, a partir de l’ús de les TIC i de rebre un reforç positiu com és el diploma, l’alumne estigui motivat per aprendre.
- Es puguin transferir els coneixements a altres contextos de la seva vida diària.
k) PROCEDIMENTS I CRITERIS D’AVALUACIÓ
Ø Procediments d’avaluació: l’avaluació serà a partir de que l’alumne sigui capaç de dir de memòria les taules de multiplicar i de respondre adequadament a multiplicacions aleatòries plantejades pel mestre.
Ø Criteris d’avaluació:
- Sap de memòria totes les taules de multiplicar.
- Sap el resultat de multiplicacions aleatòries de les taules de multiplicar (p.e. 4x6 o 4x9).
- Ha construït adequadament les taules de multiplicar.
- S’esforça i mostra interès per aprendre les taules.
l) TEMPORITZACIÓ
Aquest objectiu es treballarà al llarg del curs tot i que la realització de les activitats es prioritzaran en el que queda de trimestre, és a dir, fins al 22 de desembre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada