diumenge, 21 de setembre del 2014

QÜESTIONS DE DESENVOLUPAMENT BREU

1. Creus que el progrés en el coneixement tecnològic i científic determina i garanteix el progrés econòmic i social? Contesta clarament i justifica la resposta. 
Considero que el progrés tecnològic i científic determinen el progrés econòmic i social tant per a una societat en el seu conjunt com de forma individual. És gràcies a la investigació científica que s’ha pogut aconseguir un progrés tecnològic en àmbits tan diversos com les telecomunicacions (televisió, Internet, telefonia...), els mitjans de transport, la salut (implants, pròtesis...), etc. Aquest progrés tecnològic és el que, a la seva vegada, a determinat el progrés econòmic i social en la mesura que s’han establert nous mercats laborals i noves necessitats de consum així com s’han anat modificant les estructures socials a les noves possibilitats que oferien els avanços tecnològics. No obstant això, tot i considerar que el progrés en ciència i tecnologia determinen el progrés econòmic i social, considero que no el garanteixen doncs no crec que sigui necessari un progrés tecnològic i científic perquè es pugui garantir un progrés econòmic i social. Les primeres societats, especialment les més primitives, varen tenir un progrés social i econòmic en la mesura que establiren contacte amb altres societats properes, amb altres cultures, sense que per a que es donés aquestes circumstàncies fos necessari un progrés tecnològic i/o científic. A l’actualitat, especialment al pla individual, els individus poden progressar econòmica i socialment sense que sigui necessari un progrés en el coneixement tecnològic i científic sinó aprofitant els recursos ja existents de forma més satisfactòria i òptima. 

2. Estàs d’acord en què la constant fonamentació científica de les diferents tecnologies és garantia de la neutralitat ideològica d’aquestes tecnologies? Què en penses? 
Penso que en la mesura que les diferents tecnologies tinguin una fonamentació científica més sòlida, la seva neutralitat ideològica serà major. Considero que en la mesura que s’avança en el coneixement i la fonamentació científica tot s’allunya de les creences i de les ideologies, i es permet adoptar postures basades en criteris científics, empírics, i no en creences, suposicions, dogmes o criteris ideològics. 

3. Expressa el teu grau d’acord: tenir present les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) abans, durant i després de qualsevol activitat d’ensenyament-aprenentatge és un requisit indispensable actualment. 
Considero que les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) tenen un paper determinant en els processos d’ensenyament i d’aprenentatge, però crec que aquest paper no és imprescindible perquè es donin aquests processos d’ensenyament i/o aprenentatge. Per posar un exemple, als centres educatius és molt important el rol dels docents perquè són models per als seus alumnes i aquests aprenen dels seus docents aspectes tan diversos com parlar adequadament, respectar les normes, establir relacions basades en el respecte i la cordialitat, etc. Tots aquests processos d’ensenyament i aprenentatge es donen diàriament als centres educatius mitjançant processos de modelatge, però no per això requereixen la presència de les TIC. 

4. Quines són les causes que originen els profunds canvis que estem patint en tots els àmbits en els darrers anys? 
Des del meu punt de vista, i amb una visió molt reduïda de la situació, considero que els avanços produïts en les noves tecnologies han permès una transformació molt profunda en les possibilitats de comunicació entre els habitats de qualsevol part del món. Aquesta evolució en el processos comunicatius ha permès una transformació social molt profunda i l’aparició d’un procés de globalització que ha ocasionat que qualsevol fet que es doni a qualsevol indret del planeta tingui repercussió quasi immediata a qualsevol altre indret del món. 

5. Defineix en una frase la Tecnologia Educativa. Digues quin és el seu objecte d’estudi. 
És l’aplicació de diferents eines tecnològiques per al desenvolupament de tasques educatives. El seu objecte d’estudi seria la millora dels processos educatius: activitats d’ensenyament-aprenentatge, recursos materials, eines didàctiques, aplicacions informàtiques, etc. 

6. Posa un exemple de transmissió de coneixement i un altre de construcció del coneixement.
Transmissió del coneixement: explicació de les diferents parts d’un conte: introducció, nus i desenllaç. 
Construcció del coneixement: elaboració d’un conte tenint presents les diferents parts del mateix. 

7. Expressa el teu grau d’acord amb la següent afirmació i argumenta el perquè: “El context és part del coneixement que la persona utilitza per tal d'explicar i donar sentit a una idea". 
Estic d’acord en tant que qualsevol fet, idea, circumstància, etc. requereix una contextualització per poder ser entesa i explicada. Per exemple, molt probablement no resultarà encertat implementar l’ús d’unes pissarres digitals en un context on el professorat no sap emprar-les o on les condicions tècniques no són les adequades. 

8. Has pensat en la possibilitat d’adaptar l’entorn de la UOC a les teves necessitats i les dels teus companys i professors (opció Personalitza)? Inclusió del missatge al qual es respon (el lector tindrà una idea del que origina i els detalls del teu missatge), número de missatges visualitzats en les bústies compartides (útil quan hi ha molta comunicació a algunes bústies), signatura de correu (per facilitar la comunicació i posar a un clic de distància altres mitjans de comunicació teus...? 
Aquesta opció la vaig emprar fa uns semestres per personalitzar la bústia de correu, en concret per enriquir el processador de textos i per inserir una signatura de correu. 

9. Comptes amb els coneixements previs que el Pla docent indica per poder ser eficaç durant el desenvolupament de l’assignatura? Fins a quin punt? Pots instal•lar programari, iniciar l’exploració de nou programari pel teu compte, gestionar arxius i comptes amb una actitud positiva cap a web 2.0? Ets capaç de llegir en pantalla (buscar paraules, fer servir l’índex amb hipervincles, moure’t en el document...? i mantenir uns apunts digitals on acumulis la informació de diferents fonts? 
Considero que compto amb els coneixements previs necessaris per poder ser eficaç en el desenvolupament de l’assignatura perquè sóc capaç d’instal·lar i desinstal·lar programari com a administrador, saber on s’han desat els arxius executables dels diferents programes, desinstal·lar programari que s’ha instal•lat de manera involuntària a l’equip (banners, spam...), gestionar la creació d’usuaris i els seus permisos en un domini, fer que un servidor instal·li programari a diferents equips d’u domini de forma automàtica, crear documents compartits en xarxa (Google drive, dropbox...), treballar en equip amb documents compartits, crear hiperenllaços, etc. En general, considero que tinc una actitud molt positiva cap a la web 2.0 perquè considero que és molt útil doncs permet compartir el coneixement i treballar de forma col·laborativa sense necessitat de coincidir ni en el temps ni en un espai físic. 

10. Situa’t de 0 a 10 (0 gens d’acord 10 molt d’acord).
- TE2) L’objecte principal de la Tecnologia Educativa és oferir un bon ventall de tècniques per als docents:  
- CC2) Aprenc tant dels companys com dels materials i consultors:  3  
- TC1) Els professionals de l’educació han de ser competents en les tècniques que asseguren la correcta transmissió del coneixement :  10 
- DT2) La tecnologia es basa en la ciència per la qual cosa és neutral en relació a prejudicis, valors i actituds:  2  
- CC1) Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge:  
- DU2) Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal:  7 
- TE1) La Tecnologia Educativa per a psicopedagogs consisteix en assegurar un bon domini de les TIC:  
- DU1) Els debats a la UOC poden millorar moltíssim:  8 
- TC2) Les TIC són necessàries per transmetre els continguts als alumnes:  
- DT1) El canvi tecnològic determina el canvi social:  

11. Comenta el teu grau de compromís en relació als coneixements previs que has reflectit en aquest document. Fins a quin punt creus que els defensaries davant d’un tribunal? Creus que poden canviar els teus esquemes en un futur proper?
El meu grau de compromís amb els coneixements previs expressats a les preguntes anteriors no és elevat perquè no estic segur ni convençut de les afirmacions que he manifestat. No tinc molt clar com es definir la tecnologia educativa, si el coneixement tecnològic i científic determinen i garanteixen el progrés socioeconòmic, si la fonamentació científica pot garantir la neutralitat ideològica de la tecnologia, etc. Estic convençut que al llarg del semestre els meus coneixements al respecte aniran ampliant-se i, conseqüentment, hi haurà una modificació dels meus esquemes de pensament.


6 comentaris:

  1. Bona tarda, com ja he comentat amb altres companys, ens han ben enganyat!!
    Respecta a la teva resposta de la pregunta 10 de la DT1, segueixes estant tant convençut de que el canvi tecnològic determina el canvi social????? Després de tot el que hem treballat.........
    Salutacions!
    Cristina Juan Juan
    http://juanjuanc.blogspot.com.es/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina, la veritat és que no. En un principi ho veia així però poc a poc, especialment després de la lectura del mòdul 1 de Julio Cabero, la meva postura s'ha modificat i ara considero que existeix una interdependència entre tots dos aspectes.

      Elimina
  2. Bona tarda!
    Referent a la teva resposta de la pregunta número 10: Els debats virtuals suposen perdre força hores amb poc benefici personal, la vas puntuar amb un 7, segueixes opinant així? No has trobat profitós el debat realitzat en la segona activitat?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Virginia,
      Considero els debats prou profitosos i crec que són de gran ajuda per a l'aprenentatge, però també penso que el nombre d'hores de treball que requereixen, especialment de lectura, no tenen una correspondència directa en el procés d'aprenentatge global. El vaig valorar amb un 7 perquè considero que són de molta utilitat però que podrien ser millorats.

      Elimina
  3. Bon dia,
    Després de treballar en el debat de la CTS i durant tots els treballs i publicacions al fòrum i als blogs. Puntuaries de la mateixa manera amb un 5 l'afirmació:" Les aules de la UOC són una comunitat d’aprenentatge"?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Cristina,
      considero que les aules de la UOC són una comunitat d'aprenentatge però que podrien millorar molt. Considero que, tot i potenciar-se el treball en equip, el grau d'implicació de la gent és molt diferent i en massa vegades no he arribat a tenir la sensació d'haver construït un aprenentatge compartit. Més aviat he tingut la sensació de què els companys/es només cercaven l'aprovat i ni tan sols llegien el que jo aportava.

      Elimina